Keresés a műsorfüzetben:
Csak azon események, amelyekhez kapcsolódik


Műsorváltozások
(Súgóhoz képest)

Völgytérkép

Műsorfüzet letöltése
PDF formátumban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A Magtárról

Magtárélet

Képzeljenek el egy gyönyörű domboldalt, olyat, ami csak a Völgyben létezhet. Száz különböző zöld, a föld és a természet sokféle színe mindenhol, a tetején egy hatalmas ősrégi házzal. Elképzelhetetlen, hogy volt olyan, hogy az nem volt ott. Szóval maradjunk annyiban, hogy mindig is ott volt. Magtárnak használták nagyon sokáig, majd fiatal, kreatív építészek, művészek csaptak le rá, és egy tündérmesébe illő kényelmes, nyugalmas hellyé alakították.
Azután jöttünk mi, a budapesti Szent László Gimnázium, és felforgattuk.
Aztuán jött a szentesi Horváth Mihály Gimnázium is, és ők is felforgatták.
És amikor ezt mondom, akkor arra gondolok, higgyék el, tényleg felforgattuk. Hét éve már, hogy először felcipeltük felszereléseinket az öreg ház addig üresen álló emeletére. A domboldalt megtöltöttük rikító színű sátrakkal és szabad szellemű kamasz gyermekek sokaságával. És azóta ezt minden évben megtesszük. De harminc egyszerre működő számítógép és a skandináv típusú deszkafürdőszobában két egyszerre zuhanyozó gimnazista zaja sem tudja elnyomni a kintről beszűrődő tücsökciripelést, a szél halk zúgását, Csórompuszta otthonos kis neszeit. Ebben a környezetben szerkeszti több mint tíz stáb a Völgyhíradót, és készítik az újságíró-gyakorlaton lévő diákok a Magtárlapot. Délben értekezlet a sajátságos "news roomban", majd egész nap forgatás, riportok vagy anyaggyűjtés folyik. Aztán éjjel, hajnalban ezek feldolgozása, vagyis írás, vágás, szerkesztés. Ez a tíz nap a gyerekek számára erősebb jellemformáló és közösségépítő, mint bármilyen team-building túra. Tűréshatárokat feszeget, korlátokat dönt le, előítéleteket hazudtol meg és gátlásokat old fel.
Így készül el dokumentációnk a Művészetek Völgye összes programjáról. Tavaly tizenhét DVD-nyi szerkesztett kisfilmet készítettünk. Idén sem lesz kevesebb. Híradónk, melyet esténként Kapolcson vetítünk, minden évben szebb és szebb, köszönhetően az egyre fejlettebb technikai lehetőségeknek, és azoknak az ambíciózus diákoknak, már végzett, visszajáró "lelkeknek", és tanárunknak, Papp Lászlónak, akik megtanulnak élni velük. A Magtárlap is sokat fejlődött első kiadása óta, fotókkal illusztrált napilapként sok eseményről ad áttekintést. Így a Völgy vendégei nem maradnak le azokról a programokról sem, amelyekre nem jutottak el, illetve hazavihető emlékkel szolgálunk mindenről, ami kedves volt a szívüknek.

Garancsi Ágnes

 

Emalog Informatika